Interview met kunstenaar Suus Suiker

Interview met kunstenaar Suus Suiker.

Ik ken Suus nu al bijna 2 jaar, haar tomeloze inzet voor de kunst, de natuur en onze aarde vormt haar unieke persoonlijkheid en kunstenaars signatuur.  Maak kennis met deze mooie vrouw en kunstenaar:

  • Waarom past jouw kunst in het plaatje 21th Century Art?

Mijn werk is een eigentijdse vorm van impressionisme. Het medium waar ik veel mee werk is bijenwas en pigmenten, wat al eeuwen geleden gebruikt werd in kunst, maar ik combineer het met nieuwe technieken zoals onder meer digitale schildertechnieken en combinaties met moderne materialen zoals bijvoorbeeld de ondergrond van aluminium (Dibond). Het is dus wel 21ste eeuws werk.

  • Wat wil je graag verbeteren?

Ik vind het vooral belangrijk dat de mensheid beseft dat ze zuinig moeten zijn op onze natuur en onze aarde. En natuurlijk op elkaar. Zaken als insecticiden die onder meer ook de honingbij schade toebrengt zouden verboden moeten worden. Er zijn voldoende alternatieven. Ook de intensieve veeteelt zou een halt moeten worden toegeroepen. Als je beseft dat je door bewuster te kiezen voor verantwoord voedsel werkt aan een beter milieu en aan minder voedseltekorten, dan denk je wel beter na eer je die ‘plofkip’ koopt. Bewustwording vind ik erg belangrijk.

  • Hoe werk je het liefst?

Ik werk het liefst alleen en altijd met muziek aan. Muziek is naast schilderen wel mijn ding. Ik geloof ook dat muziek van invloed is op de lading die je in je werk legt. Bij mij wel tenminste.

  • Wie is je inspirator, bewonder je om zijn of haar werk/persoonlijkheid?

Ik bewonder mensen die hun passie durven volgen. Ongeacht wat anderen vinden of denken. Mensen die authentiek en vrij durven zijn. De kunstenaars die ik bewonder passen binnen dat profiel. Maar als ik perse wat mensen moet noemen: Gerhard Richter, Anselm Kiefer, Anton Corbijn, maar ook de oude impressionisten zoals Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en natuurlijk Vincent van Gogh, die ongeacht de bittere armoede toch zijn passie bleef volgen.

  • Ik ben trots op dit werk.

Ik ben niet trots op een specifiek werk. Er zijn altijd werken die je meer aan het hart gaan dan andere, maar ik vind dat alles hoort bij de ontwikkeling van een kunstenaar. Het minder ‘mooie’ werk is onderdeel van het groeiproces. Ik ben trots op het hele proces.

  • Dit wil ik nog vertellen:

Twee jaar geleden heb ik een grote ommezwaai gemaakt binnen mijn schilderkunst. Voorheen schilderde ik voornamelijk werk in het magisch realistische segment met de mensfiguur in de hoofdrol. Sinds 2017 ben ik me veel meer op de natuur gaan richten. Ik ben ook gaan experimenteren met andere materialen, zoals bijenwas. Ik ben erg blij met deze ontwikkeling en hoop nog veel nieuwe werken met de natuur als basis te mogen maken.

  • Nieuwe vraag van Suus: Zie je jezelf bevoorrecht kunstenaar te zijn?

Ondanks dat het hard werken is en mijn hoofd geen moment rustig is, omdat ik altijd geïnspireerd raak door alles dat ik zie, lees en hoor, kan ik volmondig beamen dat ik mezelf bevoorrecht vind kunst te mogen en kunnen maken. Je eigen werelden creëren en je daarin verliezen, wie wil dat nou niet?!

SUUS SUIKER

Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×