Harry van Empel

Harry houdt van eenvoud in de kunst. Geïnspireerd door het Hollandse landschap en Hollandse meesters, werkt hij in zijn heel eigen stijl.

Harry houdt van de natuur en slijt vele uren wandelend in het bos. De ideeën volgen thuis, vogels en runderen zijn vaak door hem op het doek gezet. Tegenwoordig laat Harry van Empel zich inspireren door wat hij vroeger zag, wanneer hij in het vliegtuig boven het Nederlandse landschap vloog, allemaal hokjes, de tulpenvelden en de weilanden. Dat uitzicht vergeet hij nooit meer. Ook meester schilders als van Gogh, Miro en Mondriaan laten hem niet koud.

Zijn nieuwste series spelen met kleur en ritme. Harry heeft het kleurenspel van Piet Mondriaan in zich opgenomen en ook weer losgelaten. Hij is vrij in kleurgebruik, techniek en heeft zijn eigen lijnenspel ontwikkeld. Hij laat zich niet in een hokje plaatsen.

‘Denk niet in hokjes maar in blokjes’ is zijn motto. Het vertegenwoordigd vrijheid en bouwen aan….
Vrij om te zijn wie je wil, om je eigen kleur te kiezen en om je keuze aan te passen wanneer je wil. Je bouwt aan je eigen leven en relaties, met je eigen blokjes in je eigen kleuren.

Hij ziet in zijn creaties zichzelf en zijn bewogen leven, vol avonturen en belevingen.

(SOLD) Zijn broer Tinus van Empel schildert ook al heel zijn volwassen leven. Een samenwerking van de twee broers kon in 2022 niet uitblijven. De blokjes van Harry met een klein vogeltje van Tinus op 1 doek, ‘Sweet Little Victory’ 40x40cm. Dit schilderij vertegenwoordigd de vrijheid van de tegenwoordige jeugd, die vrij mag zijn om eigen keuzes en eigen fouten te maken, vrij om het eigen kleurenpalet van het leven te kiezen.

Sweet Little Victory 40x40cm 400

  • Kunstschilder
Want een kunstenaar gaat door

Harry (1939, Geldrop) is een man van vele beroepen.

Hij opende een eigen schoonmaakbedrijf in Canada en later een ijssalon in Eindhoven. Hij heeft 7 jaar in Canada gewoond (1962-1969), waar hij zijn eerste ervaringen met schilderen heeft opgedaan. Naast alle beroepen die hij zich daar uit pure noodzaak eigen maakte, leerde hij omgaan met de kwast en verf. Helaas zijn z’n werken uit die tijd verloren gegaan in de verhuizing terug naar Nederland. Zijn echte doorbraak was pas op latere leeftijd, toen Harry’s vrije werk meer en meer verkocht werd.

Blokjes

In de Canadese tijd vloog Harry een paar keer terug naar Nederland, voor familiebezoek. Vliegen over het Nederlandse landschap (en vooral de eerste keer) maakte veel indruk op hem, De bollenvelden, de weilanden, alles in gekleurde blokjes verdeeld. Dit is hij nooit vergeten en heeft hij veelvuldig toegepast in zijn latere kunstwerken.

Oude meesters

Harry heeft vaak stilgestaan bij wat op dat moment zijn interesse had. Vogels, landschappen, en heel vaak andere kunstenaars, zoals Van Gogh, Mondriaan en Miro. Vandaar uit schildert hij intuïtief, vaak realisme gecombineerd met abstract, de laatste 10 jaar steeds vaker abstract.

Victory all over

De series Victory all over en Lovely Victory, zijn een prachtig kleurenspel, de lijnen en het ritme die de werken in zich hebben geven Harry’s eigen bewogen wereld weer. Vrijheid om te leven zoals je wil, te zijn zoals je bent, je eigen keuzes te maken, loopt als een rode draad door al zijn schilderijen.

Harry (84) maakt nog steeds nieuw werk, “want een kunstenaar gaat door” zegt hij zelf.

It’s in a DOT

De serie met grote en kleine DOT’s, zijn gemaakt in samenwerking met galerie eigenaresse Sheila Haasnoot (zijn dochter). Deze werken zijn daardoor extra speciaal en een aantal zijn in privé collecties opgenomen.

“De liefste man, mijn vader”

Sheila Haasnoot She Art Gallery
Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×