Olav van Lede

Historische prenten/boeken/kranten samen met iconisch geïnspireerde onderwerpen vormen een unieke samensmelting op zijn doeken. Popart style met een historische twist.

POPART

Olav van Lede werd op 28 juni 1976 geboren in Montreal, Canada.
Via België, Engeland en Frankrijk belandde hij begin 21e eeuw in Amsterdam waar hij een oud atelier betrok in stadsdeel Oud Zuid. Hierin heeft hij jaren gewoond onderwijl bezig met zijn pad en ontwikkeling, geïnspireerd door kunstenaars als Roy Lichtenstein en Andy Warhol.
Hier ontstonden de eerste werken die al snel hun weg vonden naar verschillende huizen en kantoren.

Elke kunstenaar is een schepper en ook een ontwerper. Olav, vol met ideeën, startte in de periode hierna zijn eigen interieurlijn met kleine meubels, verlichting en accessoires. Alles ontworpen met en voor ‘a smile in the mind’ en uitgebracht onder eigen label en beheer.

Begin 2022 begon het toch weer te kriebelen en ging hij weer doen wat hij het liefst doet en betrekt weer een atelier.

Ditmaal werden het grote mixed media werken met een unieke en herkenbare signatuur waarbij het verleden naar het heden wordt getrokken. Olav onderzoekt historische gebeurtenissen en documenten en trekt deze door middel van een icoon naar het heden. In zijn werken gebruikt hij originele krantenartikelen en documenten uit het verleden. Onderwerpen die hij belicht zijn o.a de tweede wereldoorlog, reclame, politiek en ruimtevaart.
Olav brengt hiermee mooie, grappige maar soms ook minder fraaie feiten en momenten uit het verleden terug onder de aandacht. Je blijft kijken en lezen

  • Schilder
  • Verzamelaar
When History Becomes My Story

Onderscheidingen

David Polak, JA KUNST Award: “Het werk van Olav van Lede is op het eerste gezicht aantrekkelijk en op het tweede gezicht boeiend. De contrasten tussen de aandachttrekkende onderwerpen en de rest van de werken zijn relevant en ze geven de werken diepgang. Al met al maken de werken grote indruk op mij.” 

Audience Award voor beste kunstenaar van de European Art Fair in de Westergasfabriek Amsterdam

Passage uit het openingswoord van de expositie ReMastered door Jop Ubbens, oud CEO van Christies

Jop Ubbens: “Zo transformeerde de schilder Olav van Lede een oubollig traditioneel stilleven met vruchten waarbij hij de appel als symbool van NY laat staan en zelfs uitlicht in een schilderij met een sappige hotdog, de Amerikaanse delicatesse bij uitstek. Het effect is vervreemdend en tegelijkertijd spectaculair”.

“De achtergrond vertelt het verhaal, een prachtige combi”

Sheila Haasnoot She Art Gallery
Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×