Bas en Nicole Berkelmans

Handgemaakte weerspiegeling van de natuur. Verwondering door het mooie ontwerp en de precisie, toewijding en zorgvuldigheid waarmee ieder kunstwerk is gemaakt.

Natuur

De kunstwerken van Bas en Nicole Berkelmans zijn een weerspiegeling van de natuur. Het licht verandert de schaduw van het kunstwerk waardoor het op ieder moment van de dag weer anders op de muur reflecteert. Dat is fascinerend.

Inspiratie

Als je om je heen kijkt in het bos, dan zie je zoveel mooie dingen. De natuur is zo vergankelijk, een groen blad dat uitdroogt en vergaat totdat alleen de nerven van het blad nog overblijven. En dit verdorde blad in zijn verval, is de inspiratiebron voor de kunstwerken van Bas en Nicole Berkelmans.

Creatie

Een verdord blad of het riet in een ven is de ziel van het ontwerp. Gevonden of gezien in het bos, is het een basis voor de tekening die door Nicole wordt gemaakt. Deze tekening wordt vervolgens geprojecteerd op gerecycled metaal en krijgt daarna een prominente plaats in het huis. ‘Wij blijven kijken naar het ontwerp vanuit diverse hoeken, passen de tekening aan totdat we helemaal tevreden zijn. Dat is een intensief maar ook een inspirerend proces!’

Precisiewerk

Daarna begint het precisiewerk. Met de hand zaagt Bas de complete tekening uit het metaal. Dit gebeurt met zoveel zorgvuldigheid omdat bijvoorbeeld de nerven van de bladeren maar 1mm dik zijn. Dit vraagt heel veel geduld en toewijding. En dat heeft Bas.

 

  • Wandsculpturen kunstenaar
Recht uit de natuur, gecreëerd van gerecyclede materialen

De natuur loopt als een rode draad door het leven van het echtpaar Bas en Nicole Berkelmans. Wandelen in het bos met de hond, houthakken, eigen groente kweken en vissen. Zij zijn altijd wel buiten te vinden.

‘De herfst en de winter vinden wij de boeiendste tijd van het jaar. De natuur laat zijn vruchten en bladeren vallen, groene blaadjes veranderen in verdorde bladeren met minuscule donkere nerven. En dat is zo mooi!’

Het is een bijzonder duo. Nicole een enthousiaste en ondernemende vrouw, creatief met potlood en kwast. Als zij door het bos wandelt, kijkt zij met andere ogen naar de natuur. Voor haar is een blad geen afval maar juist een inspiratiebron voor een tekening.

Bas een rustige en geduldige man die graag met zijn handen van niets, iets maakt. Dat vindt hij een prachtig proces. Hij is altijd op zoek naar oud ijzer met een verleden zoals oude kasten, lades of platen. Het geeft hem voldoening om van afgedankt materiaal weer iets nieuws te creëren.
Het echtpaar vult elkaar heel goed aan. Nicole tekent en legt de basis voor een ontwerp, samen komen zij tot het uiteindelijke ontwerp en Bas legt al zijn geduld en toewijding in het bewerken van het metaal.

Zo ontstaat een uniek en prachtig kunstwerk uit gerecycled metaal.

 

   

“alles met de hand zagen, dat is onvoorstelbaar, wat een geduld, wat een resultaat”

Sheila Haasnoot She Art Gallery
Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×