Kunst leasen: De toegankelijke weg naar creatieve inspiratie en uitstraling.

Het is o zo populair bij bedrijven en particulieren. Kunst leasen stelt mensen in staat om kunstwerken te huren of kopen via een leaseconstructie in plaats van ze direct aan te schaffen. Dat is zoveel flexibeler, geeft financiële ruimte, en maakt het mogelijk om kunst te rouleren na verloop van tijd.

Of je nu een kunstliefhebber bent die zijn huis wil decoreren, of een bedrijf dat de werkomgeving wil verrijken, kunst leasen voldoet aan jouw behoeften. Lees hieronder verder om een overzicht te krijgen van wat kunst leasing is, wat de voor- en nadelen zijn, en hoe je te werk kunt gaan bij het kiezen van kunstwerken.

Belangrijke punten

 • Kunst leasen biedt flexibiliteit en financiële voordelen voor zowel particulieren als bedrijven.
 • Het selecteren van kunstwerken is een belangrijk aspect van het leasingproces, wat kan variëren op basis van persoonlijke smaak en beschikbare opties.
 • Er zijn verschillende kunstuitleen en art lease opties beschikbaar, met uiteenlopende betaalstructuren en services.

 

Wat is kunst leasen?

Definitie van kunst leasen

Kunst leasen is een interessante manier om kunst te verkrijgen zonder direct de volledige waarde van het kunstwerk te betalen. Het is een concept waarbij jij, als klant, tijdelijk kunst kunt huren of leasen voor een bepaalde periode. Dit betekent dat je meteen kan genieten van prachtige kunst in je huis of kantoor zonder het volledige aankoopbedrag te hoeven investeren. Het is vergelijkbaar met het leasen van een auto, waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt voor het gebruik van de auto, maar niet de volledige eigendom hebt.

Enkele voordelen van kunst leasen zijn:

 • Flexibiliteit: Je kan regelmatig van kunstwerk wisselen en zo uw omgeving fris en inspirerend houden. Lease termijnen zijn meestal 5 jaar.
 • Betaalbaarheid: Je hoeft niet direct een groot bedrag te investeren, maar betaalt maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de kunst.
 • Breed scala aan opties: Vaak kan je kiezen uit een uitgebreide collectie, van schilderijen tot sculpturen, zodat er altijd iets is dat bij uw smaak en stijl past.

 

One Night in Milan

 

Hoe werkt kunst leasen

Het proces van kunst leasen is vrij eenvoudig:

 1. Selecteer een kunstwerk: Je kan online door de beschikbare collectie bladeren en een kunstwerk kiezen dat bij je smaak en het doel van de ruimte past. Of een galerie om kunst advies vragen. Ga er gerust eens praten.
 2. Bepaal de leaseperiode: Kunst leasen is voor een vaste periode maar steeds vaker is een flexibiliteit in de duur van de leaseperiode mogelijk. Je kiest voor een kortlopende lease (bijvoorbeeld enkele maanden) of een langdurig contract (bijvoorbeeld meerdere jaren).
 3. Maak afspraken over de voorwaarden: Stem in met de leasevoorwaarden, zoals maandelijkse kosten en aansprakelijkheid voor eventuele schade. Het is belangrijk om een duidelijke overeenkomst op te stellen, zodat beide partijen weten wat er van hen wordt verwacht. Een kunstgalerie zal je hierover informeren.
 4. Geniet van je kunst: Nadat je de leaseovereenkomst hebt ondertekend, wordt het kunstwerk bij jou thuis of op kantoor afgeleverd. Geniet van het kunstwerk voor de afgesproken leaseperiode.
 5. Optie tot koop: In sommige gevallen bevatten kunst leaseovereenkomsten een optie tot koop, zodat je na de leaseperiode kunt beslissen of u het kunstwerk wilt kopen of niet.

 

Voor- en nadelen van kunst leasen

Financiële voordelen

Een van de grootste voordelen van kunst leasen is dat het financieel interessant is voor zowel particulieren als bedrijven. Door kunstwerken te leasen, kan je genieten van prachtige kunst zonder een groot bedrag in één keer te hoeven betalen. In plaats daarvan betaal je een vast bedrag per maand waardoor je jouw aankoop budgetvriendelijker maakt. Bovendien kan kunst leasen fiscaal voordelig zijn. In sommige gevallen zijn de leasekosten fiscaal aftrekbaar, waardoor je netto kosten verlagen.

Esthetische en praktische voordelen

Naast financiële voordelen biedt kunst leasen ook esthetische en praktische voordelen. Je huis of kantoor fleurt op met prachtige kunst zonder de zorgen van het beheren en onderhouden van een kunstcollectie. Hierdoor blijft jouw ruimte fris en kan je na een paar jaar gemakkelijk nieuwe kunstwerken uitwisselen.

Voordelen Nadelen
Betaalbaar per maand                     Commitment voor langere periode
Fiscaal aftrekbaar                     Je betaalt iets meer
Esthetische waarde

Kunst voor kantoor

Kunst als investering

Kunst kan een interessante investering zijn voor je kantoor. Door originele kunstwerken te leasen, draagt je bij aan een unieke uitstraling van de werkplek. Bovendien kan de waarde van kunst in de loop van de tijd toenemen, waardoor je investering ook financieel interessant kan worden.

Kunst ter versterking van bedrijfsidentiteit

Kunst op de werkplek draagt zeker bij aan het versterken van de bedrijfsidentiteit, je imago. Een zorgvuldig gekozen kunstcollectie weerspiegelt de waarden en visie van het bedrijf, waardoor werknemers zich meer verbonden kunnen voelen met de organisatie. Daarnaast heeft kunst in het kantoor een positieve invloed op de werksfeer en creativiteit stimuleren.

Er zijn verschillende manieren om kunst in je kantoor te integreren:

 1. Permanente collectie: Je kan ervoor kiezen om kunstwerken aan te schaffen en een permanente collectie op kantoor op te bouwen.
 2. Rotatie van kunstwerken: Ook kan je er voor kiezen om regelmatig van kunstwerken te wisselen, zodat de uitstraling van uw kantoor dynamisch en inspirerend blijft. Een langere periode leasen geeft een blijvendere indruk, men onthoudt de kunst bij je bedrijf.
 3. Kunst voor evenementen: Het is ook mogelijk om tijdelijke kunstwerken te huren voor evenementen of vergaderingen. Hiermee creëer je een unieke en inspirerende omgeving voor gasten.

 

 

Hoe selecteer je kunstwerken?

Samenwerken met galerieën

Als je geïnteresseerd bent in het leasen van kunstwerken, is samenwerken met galerieën een geweldige optie. Deze galerieën kunnen je ondersteunen bij het vinden van de perfecte stukken voor jouw ruimte. Ze hebben vaak een uitgebreide collectie die je kunt bekijken en suggesties op maat kunnen geven op basis van jouw voorkeuren en budget.

De galeriemedewerkers zijn doorgaans experts op het gebied van kunst en kunnen jou begeleiden bij het maken van je selectie en zorgen dat alles op een passende manier wordt gepresenteerd. Schroom niet om vragen te stellen en jouw wensen kenbaar te maken, zodat ze je optimaal van dienst kunnen zijn.

Kiezen van kunststijlen en kunstenaars

Bij het uitzoeken van kunstwerken is het belangrijk om te weten welke stijlen en kunstenaars jou aanspreken. Verken de verschillende soorten kunst – zoals abstract, realistisch, modern of impressionistisch – en vind de stijlen die het beste bij jouw smaak en interieur passen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van stijlen en kunstenaars:

 1. Maak een lijst met favoriete kunstenaars en stijlen. Kijk bijvoorbeeld op websites van galerieën.
 2. Doe onderzoek naar kunstenaars en hun achtergrond.
 3. Overweeg het materiaal en de techniek die in het kunstwerk zijn gebruikt.
 4. Bepaal jouw budget en houd hier rekening mee bij het kiezen.

 

Kunstuitleen en art lease opties

Verschil tussen huren en leasen van kunst

Kunstuitleen en art lease zijn beide manieren om kunst in je huis, kantoor of openbare ruimte tijdelijk te hebben zonder dit werk direct te kopen.

Bij kunstuitleen kies je voor een abonnement waarmee u een kunstwerk tijdelijk in bruikleen krijgt. Meestal betaal je een maandelijks bedrag.

Na een bepaalde periode mag je het kunstwerk omruilen voor een ander stuk.

Bij art lease, of het leasen van kunst, gaat u een contract aan waarbij u gedurende een vastgestelde periode het kunstwerk financieel afbetaalt, mits met een aankoop deel.

Dit is een soortgelijke constructie als bij een auto of ander duurzaam goed.

Het belangrijkste verschil tussen kunstuitleen en art lease is dat je na afloop van het leasecontract de mogelijkheid hebt om het werk te kopen. Art lease is dus een soort koop op afbetaling.

 

Voorwaarden en Contracten

De voorwaarden en contracten voor zowel kunstuitleen als art lease dienen duidelijk en transparant te zijn.

Voordat je besluit om kunst te huren of te leasen, moet je goed inzicht hebben in wat er wordt verwacht en wat je mag verwachten van de aanbieder. Vraag ernaar bij je galerie.

Hier zijn enkele belangrijke zaken om op te letten bij het vergelijken van aanbieders:

 1. Looptijd: De periode waarin u het kunstwerk in uw bezit heeft. Bij kunstuitleen kan dit variëren van een maand tot enkele jaren. Bij art lease gaat het vaak om langere periodes.
 2. Kosten: Wat zijn de kosten voor de kunstuitleen of art lease? Dit kan een vast bedrag per maand zijn of een percentage van de waarde van het kunstwerk.
 3. Verzekering: Is het kunstwerk verzekerd tijdens de periode dat het bij u in huis is? Zo ja, is dit inbegrepen in de leasekosten of moet u hiervoor apart betalen?
 4. Aankoopprijs: Bij art lease heeft u de mogelijkheid om het kunstwerk na afloop van het contract te kopen. Zorg dat u weet tegen welke prijs dit kan en of het maandelijkse leasebedrag als aanbetaling wordt beschouwd.

Bepaal op basis van je wensen en budget welke vorm van kunstbezit bij je past: kunstuitleen of art lease.

Aarzel niet om vragen te stellen en informatie in te winnen bij de aanbieder om het meest geschikte contract te verkrijgen voor jouw situatie.

 

Betaalstructuur en kosten

Maandelijkse kostenbegroting

Bij het leasen van kunst betaal je meestal een vast bedrag per maand. Dit maakt het eenvoudig om een maandelijkse kostenbegroting op te stellen.

Het bedrag is afhankelijk van de gekozen kunstwerken en de looptijd van de overeenkomst.

Je kunt vooraf een duidelijk inzicht krijgen in de kosten door een offerte aan te vragen bij het leasebedrijf. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kun je jouw budget hierop afstemmen.

Bijvoorbeeld:

Kunstwerk Looptijd Maandelijkse kosten
Schilderij A            3000 Euro         60 maanden     2% = € 60
Beeldhouwwerk B  1000 Euro         60 maanden     2% = € 20
Fotografie C             600 Euro         60  maanden     2% = € 12

Kopen na leasen

Na afloop van de leaseperiode heb je soms de optie om het kunstwerk aan te kopen voor de oorspronkelijke waarde minus de reeds betaalde leasekosten met een opslagpercentage (meestal 5 maandbedragen).

Dit betekent dat als je gehecht bent geraakt aan een kunstwerk, je het voor een lager bedrag kunt kopen dan de volledige aanschafprijs.

Het is belangrijk om bij het aangaan van een leaseovereenkomst na te gaan of deze optie voor jou beschikbaar is.

Bijvoorbeeld  kunst leasen met aankoop:

 • Oorspronkelijke waarde van Schilderij A: € 3000
 • Totale maandelijkse kosten na 60 maanden 2% : € 3600
 • Aanschafprijs na leasen: € 300 (opslag 10%)
 • Totaal betaald: € 3600 + € 300 = € 3900 (=130%)

Rekenvoorbeeld kunst huren met aankoop:

 • Oorspronkelijke waarde schilderij A: € 3000
 • Totale kosten na 60 maanden huren a 2% : € 3600
 • Gespaard deel 1% = € 1800
 • Aanschafprijs na huren: € 1200
 • Totaal betaald: € 3600+1200 = € 4800 (=160%)

 

 

Service en ondersteuning

Klantenservice en advies

Bij kunst leasen is het het belangrijk om klanten een uitstekende service te bieden.

Een galerie staat altijd voor je klaar en denkt graag met je mee om de perfecte kunstwerken voor jouw situatie te vinden.

Zij bieden persoonlijk advies op maat, rekening houdend met jouw smaak, budget en de ruimte waar het kunstwerk komt te hangen.

Service houdt niet op bij het aanbieden van kunstwerken.

Daarom is het houden van contact, zowel tijdens als na de leaseperiode belangrijk, om ervoor te zorgen dat al je vragen snel beantwoord worden en eventuele problemen direct opgelost worden.

 

Trends in kunst leasen

Populaire kunststromingen

Het leasen van kunst is een groeiende trend in de hedendaagse kunstwereld. Dit geeft je de mogelijkheid om kunstwerken te lenen en te genieten zonder de volledige prijs van het kunstwerk meteen te betalen.

Er zijn een aantal populaire kunststromingen die opvallen in de wereld van kunst leasen:

 • Abstracte kunst: Deze stijl is gericht op het gebruik van vormen, kleuren en texturen om emoties en ideeën uit te drukken in plaats van het afbeelden van realistische onderwerpen.
 • Minimalisme: Een stijl die eenvoud, geordende compositie en het gebruik van basiselementen benadrukt.
 • Popart: Geïnspireerd door populaire cultuur en media, gebruikt deze stijl vaak felle kleuren en herkenbare beelden om een statement te maken.
 • Fotografie: Hedendaagse fotografie omvat zowel traditionele als digitale technieken en kan variëren van portretten tot landschappen en alles daartussen.

 

Opkomende kunstenaars en galerieën

Naast de populaire kunststromingen zijn er ook individuele opkomende kunstenaars en galerieën die zich richten op het aanbieden van kunst leasen.

In en rondom Eindhoven, bijvoorbeeld, zijn er verschillende kunstgalerieën die zich richten op het promoten van lokale talenten en het uitlenen van hun werken.

 • Kunstgalerie SHE Art Gallery: Een gerenommeerde galerie die kunst leasen voor bedrijven aanbiedt en zich specialiseert in het vertegenwoordigen van Nederlandse kunstenaars in verschillende stijlen.
  Van de top van Nederland tot aan opkomend talent.

Je kan ook op zoek gaan naar opkomende kunstenaars via sociale media en kunstplatforms. Zoals OpZoekNaarKunst.nl

Dit stelt je in staat om het werk van veelbelovende kunstenaars te volgen en eventueel hun werk  direct te kopen.

 

 

 

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een kunst abonnement?

Een kunst abonnement biedt verschillende voordelen voor kunstliefhebbers en verzamelaars.

Allereerst krijg je de kans om regelmatig je kunstcollectie te vernieuwen, zodat je interieur fris en inspirerend blijft.

Bovendien kun je met een abonnement kennismaken met verschillende kunststijlen en -stromingen, waardoor je je smaak kunt ontwikkelen en verfijnen.

Een ander belangrijk voordeel van kunst leasen is financieel van aard: je kunt genieten van prachtige kunstwerken zonder de volledige aankoopprijs te hoeven betalen.

In plaats daarvan betaal je een maandelijks bedrag, wat vaak flexibel en betaalbaar is. Dit maakt het toegankelijker voor een breder publiek om van kunst te genieten.

Nadelen zijn er ook.

Zo’n abonnement kost op de lange termijn veel meer dan een aankoop of kunst-lease.

Hoe kun je een kunstcollectie samenstellen door te leasen?

Het samenstellen van een kunstcollectie door te leasen kan een leuke en creatieve ervaring zijn. Om te beginnen is het belangrijk om je persoonlijke smaak en voorkeuren te onderzoeken.

Vervolgens kun je op zoek gaan naar galerieën of platforms die kunstverhuur aanbieden. Hier zijn enkele stappen om een kunstcollectie samen te stellen:

 1. Bepaal je budget: denk na over wat je maandelijks wilt besteden aan kunst leasen. Houd hierbij rekening met eventuele extra kosten, zoals transport en installatie.
 2. Onderzoek verschillende galerieën en platforms: vergelijk de kosten, het aanbod en de voorwaarden van verschillende aanbieders om de beste match voor jouw wensen te vinden.
 3. Maak een selectie van kunstwerken: blader door het beschikbare aanbod en kies werken die je aanspreken en passen bij je interieur.
 4. Regel de logistiek: neem contact op met de aanbieder om het contract af te sluiten, de betaling te regelen en afspraken te maken over het transport en de installatie van de kunstwerken.

Zorg ervoor dat je regelmatig je collectie evalueert en eventueel aanpast. Door kunst te leasen heb je de vrijheid om je collectie te laten evolueren en groeien, zodat je interieur altijd fris en inspirerend blijft.

Na de lease periode kan je het kunstwerk in je eigen collectie opnemen door een aankoop van meestal 10% van de oorspronkelijke waarde.

 

Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×