In the spotlight | Romy van Rijckevorsel

Deze maand in The Spotlight van SHE Art Gallery, kunstenaar Romy van Rijckevorsel. Haar intuïtief vrij werk in roept een gevoel van vrijheid op, een terugblik naar het verleden met nieuwe inzichten naar de toekomst.

INTERVIEW

  1. Waarom past jouw kunst in het plaatje 21th Century Art? Of heb je liever (g)een ander hokje. Ik probeer met mijn werk echt de grenzen op te zoeken en over te gaan. Ik blijf ook nooit lang hangen bij een stijl, heel snel volgt er altijd wel weer iets nieuws of een nieuwe manier van aanpak. Ik vind het heel erg fijn als mijn werk schuurt en wringt. En ik verwacht ook echt wel iets van de toeschouwer. Je moet soms echt wel moeite doen om een doek te doorgronden, maar of het dat werk van de 21th century maakt? En hokjes daar doe ik uiteraard niet aan 😉
  2. Wat wil je graag verbeteren? (aan jezelf, je werk, de wereld ..vul maar in) Ik ben helaas helemaal geen wereldverbeteraar. Ik probeer wel altijd open te staan voor iedereen en ieders manier van doen, probeer nooit te snel een oordeel te vellen. Ik wil aan mezelf dan ook niet echt iets verbeteren, iedere gek zijn gebrek en dat mag van mij ook lekker! In mijn werk wil ik altijd beter worden en doorgroeien! Ik ben altijd erg blij met opbouwende kritiek, of ik er ook echt iets mee doe dat weet ik nog niet maar toch!
  3. Hoe werk je het liefst? Ik werk het liefst thuis in mijn atelier, met een lekker muziekje, liefst meezingmuziek, in oude kleding en in mijn eentje. Schort aan hoofd leeg en gaan…..
  4. Wie is je inspirator, bewonder je om zijn of haar werk/persoonlijkheid? Ik heb altijd meerdere inspiratoren en dat kan op meerdere vlakken tegelijk zijn. Op dit moment gebruik ik het werk van Caravaggio als uitgangspunt, maar gebruik ik ook vaak patronen van bijvoorbeeld Gustav Klimt en probeer ik ook altijd een stukje rauwheid van JeanMichel Basquiat in de gaten te houden. En vaak gebruik ik dan ook heel graag uitspraken of songteksten van mensen of liedjes die me raken en/of inspireren. Soms gebruik ik ook zinnen uit gedichten of uit interviews van mensen die me interesseren.
  5. IK BEN TROTS OP DIT WERK:                                 Ik ben super trots op dit werk omdat dit voor mij een diep intens triest moment was wat ik toen van me af probeerde te schilderen, en als ik mensen vraag wat ze er in zien komen er heel vaak hele heroïsche en magische verhalen, vaak ook hele grappige (Sheila) dingen mensen zien dit doek dus heel open en positief. Dus ik vind het heel bijzonder dat ik mijn verdriet in zo iets positiefs heb kunnen omzetten. En daar ben ik dan trots op.
  6.  Zie je jezelf bevoorrecht kunstenaar te zijn? Voor mij is het een totaal groot voorrecht om kunstenaar te mogen zijn. Een nog groter voorrecht dat mensen mijn werk ook echt de moeite vinden om te kopen, en dat galeries het werk goed genoeg vinden om op te hangen. Ik heb hier ook heel erg hard voor gewerkt en doe dat ook nog steeds. Dit is ook het enige wat ik wil doen. Mijn drive is enorm!
  7. Dit wil ik nog vertellen: ik heb nog nooit op deze manier in the spotlight gestaan en vind dit dan ook helemaal top!!!!!
  8. Verzin 1 nieuwe vraag voor de volgende kunstenaar, en geef zelf natuurlijk ook antwoord op die vraag.
  9. Zonder welk materiaal of gereedschap zou je niet kunnen werken? Blanke lak, houtskool en gesso!

 

ZOEKEN NAAR DE SCHOONHEID VAN HET VERVAL.

Romy van Rijckevorsel maakt portretten omdat de mens voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie is. Ging het in het begin vooral om de gelijkenis, nu is het een uitdaging om een portret inhoud mee te geven. Zij laat graag grote stukken van het doek vrij of niet ingevuld omdat ze heel erg houdt van dat onaf, niet perfecte beeld wat dat oplevert. En Romy vindt het ook fijn om zelf nog dingen in te kunnen vullen.

MATERIALEN OP HET DOEK.

Acrylverf past heel goed bij haar werkwijze. Snelle vlot geschilderde natte lagen. Soms ligt het doek op de grond en dan niet ze het weer aan de muur. De houtskool tekeningen/lijnen zijn een steeds grotere rol gaan spelen. Was het eerst een manier om het portret snel op te zetten, nu maakt het lijnenspel een belangrijk deel uit van het uiteindelijke resultaat. Sinds kort verwerkt zij ook collages door haar portretten.

RODE DRAAD.

Een rode draad door de portretten is dat Romy van Rijckevorsel altijd weer op zoek gaat naar nieuwe manieren van werken. En die nieuwe manier kan dan zitten in het gebruik van andere materialen of de benadering van het onderwerp, dat kan figuratief zijn maar ook veel meer richting abstract. Ze is nog lang niet klaar.

“Eigenlijk ben ik niet meer zo bezig met gelijkenis. Ik vind het op dit moment gewoon heel erg leuk om lekker te tekenen en te schilderen aan de hand van foto’s en herinneringen. Dat het resultaat dan niet altijd helemaal klopt, daar ben ik dan wel heel erg blij mee. Hoe meer het wringt hoe beter. Vind het heerlijk om verwondering op te roepen.

DE TOESCHOUWERS MOGEN HUN VERBEELDING GEBRUIKEN OM IN TE VULLEN WAT ZE WILLEN ZIEN.

 

Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×