Kaat Stieber

Fotografie met een verhaal, een beleving en een knipoog

Elke foto die Kaat Stieber maakt, is een verbeelding van verhalen in haar hoofd. Verhalen over nieuwe, tijdloze werelden waar verleden, heden en surrealisme samenkomen. Hierin proef je haar Nederlandse identiteit, haar voorliefde voor oude Hollandse meesters en haar jarenlange ervaring in de theaterwereld. Elke foto bouwt ze haast schilderachtig op, van begin tot eind, waarbij ze zelf handmatig de kostuums, decors en achtergronden maakt. Rode draad in haar werk: elke foto is een verhaal op zich.

Kaat Stieber staat erom bekend dat al haar stillevens symbolisch zijn, maar ze worden altijd met een lichte en vrolijke aanpak benaderd. Hier wordt het speelse en het diepzinnige moeiteloos gecombineerd, waardoor het kunstwerk uitnodigt tot een glimlach en tegelijkertijd tot diepere overpeinzing.

Fantasieën

Nieuwe werelden; Kaat Stieber fantaseerde er vroeger al over. Dat komt omdat ze veel van de wereld gezien heeft. Haar wieg stond op een prachtig eiland in Nederland, maar haar jeugd bracht ze door op vele plekken over de hele wereld.
Elke nieuwe plek werd een nieuw thuis, maar het gemis naar eerdere plaatsen bleef bestaan. Om deze voortdurende heimwee te verzachten, fantaseerde ze over nieuwe werelden met een eigen verhaal.

Podium

Als vanzelf poppen er fantasierijke beelden op in haar hoofd. Deze kregen aanvankelijk een podium in het theater. Kaat trad op in binnen- en buitenland en was kostuumontwerper.
Tegenwoordig verbeeldt ze haar ideeën in de fotografie; een oude liefde die ze na de Fotovakschool verder ontwikkeld heeft. Voor haar een uitlaatklep waarin ze zich nog beter kan uiten dan voorheen.

Puzzelstukjes

Met kunstfotografie vallen alle puzzelstukjes voor Kaat in elkaar. Ze is internationaal ingesteld, maar kan tevens haar liefde voor Nederland tonen; voor de landschappen en de oude Hollandse meesters waar ze altijd een fascinatie voor heeft gehad.
Ze kan haar surrealistische kant (à la Dalí) erin kwijt.
En ten slotte kan ze haar theaterervaring gebruiken in de fotografie. Niet alleen door zelf de kostuums, decors en achtergronden te maken, maar ook door de modellen als het ware te regisseren voor de juiste emotie op de foto.

Pas als de foto lijkt op het oorspronkelijke verhaal in haar hoofd, is ze tevreden.

 “It’s all about the story.”

  • Fotograaf
Wie niet in dromen gelooft is geen realist

“Ongelooflijk knap neergezet, verhalend surrealisme met een knipoog”

Sheila Haasnoot She Art Gallery
Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×