Matthijs Keuper

Wat Matthijs maakt is verre van normaal, met behulp van AI, eigen geschreven code en heel veel handwerk. Elk werk is uniek en heel menselijk!

Kunst en technologie

De samensmelting van kunst en technologie heeft altijd voor discussie gezorgd. Denk aan de introductie van fotografie in de 19e eeuw en later de opkomst van generatieve kunst via computers. Nu staat kunst gemaakt met Kunstmatige Intelligentie (AI) centraal in deze discussie.

Met deze serie houtgravures combineert Matthijs Keuper technologieën op verschillende niveaus: van AI en generatieve algoritmes tot machinale bewerking en ouderwets handwerk.

AI

De reis begint met kunstmatige intelligentie. Met behulp van AI worden zeer realistische, fotografische portretten gecreëerd. Een fascinerend en ook wel bevreemdend proces waarbij de AI portretten van niet bestaande mensen genereert, puur op basis van gedetailleerde beschrijvingen.

Vervolgens wordt generatieve software ingezet om de foto’s om te zetten naar vectortekeningen. Door wiskundige algoritmes en -trucjes worden de complexe details van het menselijk gezicht vertaald naar een intrigerend labyrint van lijnen en curves. Door de generatieve code is elk portret uniek in zijn lijnenspel, zelfs als dezelfde portretfoto gebruikt wordt.

Na deze digitale creatie wordt het tijd voor een fysieke manifestatie. Een lasermachine graveert de lijnen met precisie in zwart hout. Maar door het contrast van zwart op zwart is het lijnenspel nog amper zichtbaar.

Oude meesters

Dat verandert in de laatste stap: geïnspireerd door oude meesters wordt een specifieke verf gecreëerd op basis van lijnolie en poeders. Deze wordt handmatig aangebracht in de gegraveerde lijnen, waardoor deze zichtbaar worden en diepte, kleur en textuur ontstaan. Het resultaat doet denken aan een gravure in zwart graniet, waarbij de groeven een spel van contrast en textuur vormen tegen het zwarte hout.

 “Van dichtbij zie je vooral een wirwar van abstracte lijnen, een bijna chaotische samensmelting van vormen en patronen, net als de onbegrijpelijke formules waarmee AI rekent. Ik wilde dat de kijker bij het naderen van het kunstwerk eerst wat verwarring ervaart: ‘waar kijk ik naar?’ . Maar zodra ze een stap terug doen en het portret zien, hoop ik dat ze verrast worden en een onverwachte emotionele band voelen. Met de portretten probeer ik een gevoel van verbinding op te roepen, terwijl het geen echte mensen zijn, maar puur het resultaat van koele AI-berekeningen. Mijn intentie was om de toeschouwer na te laten denken over wat echt en perceptie is, wat abstract en concreet is. Het is een uitnodiging om vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken en te beseffen dat er soms afstand nodig is om het geheel te begrijpen.” – Matthijs Keuper

  • Nieuwe tijd kunstenaar
Wat is echt en wat is perceptie. Wat is abstract en wat is concreet?

BIO

Matthijs Keuper is een kunstenaar en uitvinder die het grensvlak van technologie en kunst verkent. Tijdens zijn studie Technische Natuurkunde nam hij deel aan een langdurige samenwerking met de kunstacademie voor het project “De Kunst is het vliegen”. Na zijn studie werkte hij 25 jaar in de LED industrie. Vervolgens lanceerde hij een bedrijf voor zakelijke sfeerverlichting en een puzzelbedrijf waarin hij unieke generatieve houten puzzels maakt.
Zijn passie voor programmeren leidde hem in 2020 naar generatieve kunst, waarmee hij digitale kunstwerken creëert met code. Matthijs balanceert graag op de grens tussen de gestructureerde wereld van techniek en de meer intuïtieve wereld van kunst. Hij zoekt voortdurend naar innovatie en gaat het liefst tegen trends in.
 
 
 

“DIT intrigeert me ”

Sheila Haasnoot She Art Gallery
Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×